U 2018. zdravstvene ustanove ćemo financirati sa 104,3 milijuna maraka

U 2018. zdravstvene ustanove ćemo financirati sa 104,3 milijuna maraka

01.02.2018. 11:34h

U Večernjem listu BiH je objavljen intervju s Radom Bošnjakom, direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije/ kantona, pod naslovom: " U 2018. zdravstvene ustanove ćemo financirati sa 104,3 milijuna maraka“.

Razgovor je vodio novinar Marko Karačić, a na našoj Internet stranici intervju prenosimo u cijelosti:

"Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a u prošloj je godini ostvario odlične rezultate u poslovanju. Ovogodišnji proračun te institucije jamči kako će zdravstvene institucije i osiguranici u najmanju ruku zadržati statuse koje su imali prošle godine, a očekuju se i novi pozitivni iskoraci. O planovima, poslovanju, ali i štrajku medicinskih djelatnika u ovoj županiji razgovarali smo s ravnateljem Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije Radom Bošnjakom.

Nedavno su usvojeni financijski planovi ZZO-a, kako je Zavod poslovao u 2017. godini?

- Tako je, usvojen je financijski plan Zavoda za 2018. i rebalans financijskog plana za 2017. godinu. U 2017. godini Zavod je ostvario višak prihoda nad rashodima od 9,642.000 KM. Zbog duboke svjesnosti teške financijske situacije u ugovornim zdravstvenim ustanovama (bolnice i domovi zdravlja u HNŽ-u) i položaja zdravstvenih djelatnika, a nasuprot činjenici kako smo na posljednjem mjestu u FBiH s kvalitetom financiranja drugih prava osiguranika (lijekovi, ortopedska pomagala, naknada bolovanja, liječenje izvan županije, putni troškovi za liječenje izvan županije…), ostvareni višak sredstava Zavod je po dobivanju suglasnosti na rebalans financijskog plana, u cijelosti transferirao bolnicama i domovima zdravlja u našoj županiji.

Možete li objasniti o kojim pravima je riječ i kako na posljednjem mjestu?

- Riječ je o pravima osiguranika na liječenje izvan županije, lijekove s liste lijekova, ortopedska pomagala, naknade bolovanja, putne troškove osiguranika za liječenje izvan županije, sufinanciranje liječenja, nabavu pomagala i lijekova te liječnička povjerenstva i stručne liječničke usluge. Za ta prava osiguranika Zavod zdravstvenog osiguranja Sarajevske županije izdvaja 27,5 posto sredstava, Srednjobosanske 18,6 posto, a naš Zavod, koji je po tom pitanju na posljednjem mjestu, 13,88 posto ukupnih sredstava kojima raspolažemo. Ovakvo stanje kvalitete financiranja drugih prava naših osiguranika nije prihvatljivo i to moramo mijenjati.

Kolikim sredstvima će Zavod raspolagati u ovoj godini, odnosno kolike prihode Zavod očekuje?

- Ukupni prihodi, odnosno financijski plan Zavoda za 2018. godinu, iznose 130,903.000 KM. U odnosu na prethodnu godinu, ovaj plan veći je za 7,63 posto.

Koliko će ZZO ove godine potrošiti sredstava na financiranje zdravstvenih ustanova?

- U ovoj godini planirali smo 104,314.000 KM ili 79,69 posto ukupnih sredstava kojima raspolažemo utrošiti za financiranje ugovornih bolnica i domova zdravlja u županiji.

Je li to ista svota novca kao i prethodne godine ili su ipak planirana neka povećanja sredstava za zdravstvene ustanove ili prava osiguranika?

- Ne, nije riječ o istoj svoti novca kao i prethodne godine. Financijskim planom za 2018. godinu Zavod je planirao povećanje sredstava za zdravstvene ustanove i druga prava osiguranika.

Na što se odnosi najveće povećanje?

- Najveće povećanje odnosi se na financiranje usluga bolničke zdravstvene zaštite, i to za 5,186.000 KM u odnosu na 2017. godinu. Konkretno, u 2017. godini Zavod je za bolnice izdvojio 54,076.000 KM. U 2018. godini za bolničku zdravstvenu zaštiti planirano je 59,263.000 KM, što u postotku iznosi povećanje od 9,59 posto.

Na što se odnose ostala povećanja?

- Ostala povećanja odnose se na primarnu zdravstvenu zaštitu i prava osiguranika na ortopedska i druga pomagala. Konkretno, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti predvidjeli smo povećanje sredstava za nagradno plaćanje verificiranih timova obiteljske medicine za 700.000 KM ili 100 posto. Nagradno plaćanje bit će temeljeno na glavarini i KPI (ključni pokazatelji izvedbe). Također, vodeći računa o potrebama osiguranika i dobroj suradnji s udrugama osiguranika, u 2018. godini planiramo raditi na proširenju prava osiguranika korisnika ortopedskih i drugih pomagala preko izmjene liste ortopedskih i drugih pomagala. Sukladno tomu, povećali smo planirana sredstva za nabavu ortopedskih i drugih pomagala s ranijih 1,900.000 na 2,700.000 KM.

Zdravstveni djelatnici počinju pregovore s vlastima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji vezano uz povećanje plaća. Kakva je uloga ZZO-a u tome?

- Zavod je jedan od sudionika zdravstvenog sustava koji, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, financira isključivo usluge zdravstvene zaštite i druga prava osiguranika (lijekove s liste lijekova, ortopedska pomagala, liječenje izvan županije i dr.). Zavod nema nadležnost nad tim pitanjem pa ne može imati ni status pregovarača. No, želimo uvijek biti konstruktivni element zdravstvenog sustava te u tom smislu jesmo i bit ćemo na raspolaganju Ministarstvu u Vladi sukladno njihovim odlukama.

ZZO već godinama uvodi nove načine kontrole potrošnje lijekova i bolovanja. Kakvi su rezultati tih kontrola?

- Nove funkcionalnosti Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS) i terenske kontrole Zavoda već godinama daju pozitivne rezultate po pitanju smanjenja nepravilnosti prilikom propisivanja bolovanja i propisivanja lijekova s liste lijekova. Smanjenjem nepravilnosti smanjeni su troškovi županijskog Zavoda, kao i nepravilnosti glede primjene određenih zakonskih i podzakonskih propisa.

Koji su prioriteti ZZO-a u ovoj godini?

- U ovoj godini cilj nam je i prioritet provedba projekta primjene postupnika za primarnu zdravstvenu zaštitu, daljnji razvoj Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS) i projekt financiranja bolničkih usluga sukladno međunarodnom sustavu klasifikacije pacijenata temeljenom na dijagnostički povezanim skupinama - DRG. Sva tri projekta, u konačnici, doprinijet će unapređenju i razvoju sustava zdravstva i jednostavnijem pristupu zdravstvenoj zaštiti svim osiguranicima Hercegovačko-neretvanske županije."

Intervju možete pročitati u Večernjem listu BiH od četvrtka, 1. veljače, 2018. godine.

 

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti