Suradnja Koalicije organizacija s invaliditetom i ZZO HNŽ/ K se nastavlja

Suradnja Koalicije organizacija s invaliditetom i ZZO HNŽ/ K se nastavlja

13.02.2018. 13:31h

Danas je u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K održan sastanak predstavnika Zavoda s predstavnicima Koalicije organizacija osoba s invaliditetom HNŽ/K „Zajedno smo jači“.

Cilj sastanka bio je razmatranje zahtjeva Koalicije vezanih za reviziju Liste ortopedskih i drugih pomagala. 

Direktor Zavoda, Rade Bošnjak, predstavnicima Koalicije zaželio je dobrodošlicu i istakao kako je sastanak s Koalicijom osoba s invaliditetom prvi u nizu sastanaka koje Zavod planira održati s udrugama osiguranika koje su se obratile Zavodu s određenim zahtjevima vezanim za prava osiguranika iz zdravstvenog osiguranja.

 „S ciljem transparentnijeg poslovanja i partnerskog odnosa kojeg želimo kontinuirano razvijati s našim osiguranicima želja mi je informirati vas o visini sredstava kojima Zavod raspolaže i načinom utroška istih. Skoro 80% sredstava Zavod izdvaja za zdravstvene ustanove, odnosno zdravstvenu zaštitu i po tome smo vodeći u F BiH. Za druga prava osiguranika (financiranja lijekova s liste lijekova, liječenje izvan županije, naknada plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad i ortopedska pomagala) izdvajamo nešto manje od 14% sredstava. Po visini ovih izdvajanja na posljednjem smo mjestu o odnosu na sve druge županije koje izdvajaju od 18% do 27% ukupnih sredstava u ove svrhe. U cilju povećanja zadovoljstva osiguranika, Financijskom Planom Zavoda za 2018. godinu, planirana sredstva za nabavu ortopedskih i drugih pomagala s ranijih 1.900.000 KM povećali smo na 2.700.000 KM. Planirana sredstva  želimo rasporediti i utrošiti na najracionalniji mogući način kako bi povećali  zadovoljstvo osiguranika koji koriste ortopedska i druga pomagala“, kazao je direktor Bošnjak.

Jasna Rebac, predstavnica Koalicije OOSI „Zajedno smo jači“ zahvalila je Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K na izuzetno dobroj i intenzivnoj suradnji te razumijevanju  potreba osoba s invaliditetom. 

Danijela Kegelj, predstavnica Udruge „Vedri osmijeh“ istakla je vidno poboljšanje u kvaliteti ortopedskih pomagala koje je direktno povezano s ugovorima koje Zavod potpisuje s dobavljačima od kojih zahtjeva odgovarajuću kvalitetu ugovorenih pomagala kao i obvezu ugovornih dobavljača da osiguranike educiraju o načinu korištenja pomagala koje isporučuju te vršite redovito servisiranje istih.

Mirna Mezit direktorica “Los Rosalesa”, Igor Ledić predsjednik Udruge za Down sindrom kao i Lejla Lelić predsjednica Koalicije OOSI u HNŽ/ K imali su pozitivne komentare i riječi pohvale za dosadašnju suradnju Zavoda i Koalicije kazavši kako su sa Zavodom uvijek korak naprijed i kako se nadaju da će tako biti i u budućnosti.

Stručna služba Zavoda je zahtjeve Koalicije osoba s invaliditetom vezane za izmjenu Liste ortopedskih pomagala prepoznala kao zahtjeve koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom, te će isti biti sastavni dio revizije Liste ortopedskih i drugih pomagala planirane za tekuću godinu.

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti