ZZO HNŽ/K sudionik 23. Međunarodne ljetne škole menadžmenta zdravstvenih institucija

ZZO HNŽ/K sudionik 23. Međunarodne ljetne škole menadžmenta zdravstvenih institucija

29.06.2018. 12:21h

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K, na 23. Međunarodnoj ljetnoj školi menadžmenta zdravstvenih institucija, predstavio je postignute rezultate govoreći o temama „Utjecaj informatizacije na troškove u zdravstvenom sustavu – primjer iz HNŽ/ K“ i „Metode plaćanja zdravstvenih usluga“.

Strateško usmjerenje i postignuti rezultati bili su povod da Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K bude pozvan, od strane organizatora, predstaviti svoja dostignuća na 23. Međunarodnoj ljetnoj školi menadžmenta zdravstvenih institucija koju je organizirao Europski centar za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih nacijau suradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore, Ministarstvom zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Univerzitetom u Berlinu, Njemačka, VAMK Univerzitetom,Finska, Long Island Univerzitetom, USA, Nacionalnim institutom za javno zdravlje Italije i Zdravstvenom mrežom jugoistočne Europe (SEEHN).

S ciljem detaljnog upoznavanja sudionika sa uzrocima neefikasnog trošenja u zdravstvu i načinima suzbijanja istog (zdravstvene greške, nepotrebna i pretjerana primjena lijekova i drugih zdravstvenih usluga, niska penetracija generičkih lijekova, korupcija, nestimulativno plaćanje usluga, sporo uvođenje jeftinijih metoda liječenja ...), otvorenog prikazivanja primjera loših i dobrih praksi trošenja u zdravstvu te promjenama zdravstvene regulative u zemljama Zapadnog Balkana i drugim europskim zemljama u posljednjih pet godina glavna tema ovogodišnje ljetne škole bila je „Neracionalno trošenje u zdravstvu i moguća rješenja“, a istoj je bio nazočan veliki broj predavača i sudionika, svjetski priznatih stručnjaka iz Hrvatske, Crne Gore, Grčke, Njemačke, Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K, Rade Bošnjak, nazočnima je predstavio Zavod zdravstvenog osiguranja i zdravstveni sustav Hercegovačko – neretvanske županije/ kantona te Integrirani zdravstveni informacijski sustav (IZIS) i njegov utjecaj na troškove u zdravstvenom sustavu ove županije/ kantona. Prezentirajući IZIS direktor Bošnjak je istakao kako ovakav sustav ne posjeduje nitko u regiji, te kako je IZIS okvir za postizanje učinkovite i kvalitetne integrirane zdravstvene zaštite u HNŽ/K. Na kraju izlaganja direktor Bošnjak je ustvrdio da je informatizacija organizacijski, a ne tehnološki pothvat zdravstvenog sustava. Također, ustvrdio je da je u zemljama tranzicije veliki problem nedostatak novac za zdravstveni sustav, ali da je neusporedivo veći problem organizacija sustava, planiranje i upravljanje.

Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K nazočnima je prezentirala metode plaćanja usluga zdravstvene zaštite u Hercegovačko – neretvanskoj županiji/ kantonu s posebnim osvrtom na model financiranja bolničkih usluga sukladno međunarodnom sustavu klasifikacije pacijenata baziranom na dijagnostički povezanim grupama – DRG koji je najkvalitetniji sustav u ovoj oblasti u svijetu i zasniva se na australijskom modelu prihvaćenom u većini zemalja Europske unije, Americi, Kanadi, Australiji i većini azijskih zemalja.  

Prezentacije predstavnika Zavoda, direktora Bošnjaka i rukovoditeljice Sektora za zdravstvo, izazvale su veliko zanimanje sudionika škole. Prof. dr. Uwe Fachinger s Univerziteta Vechta, Njemačka i prof. dr. Klaus – Dirk Henke, jedan od direktora ovogodišnje Međunarodne ljetne škole menadžmenta zdravstvenih institucija, šef katedre za zdravstvenu ekonomiju i menadžment na Berlinskom univerzitetu kazali su kako je uvođenjem DRG – a u bolničkoj i nagradnog plaćanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Zavod na dobrom putu prema kvalitetnijem ugovaranju, a samim tim i povećanju kvalitete zdravstvenih usluga koje direktno utječu na zadovoljstvo osiguranika i zdravstvenih djelatnika koji će na ovaj način biti plaćeni sukladno učinku. „Naravno, i DRG u bolničkoj kao i nagradno plaćanje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti stalno treba unaprjeđivati kako bi se kontinuirano poboljšavala kvaliteta ugovaranja i ugovorenih usluga“, kazao je prof. dr. Klaus – Dirk Henke, te uz čestitke na postignutim rezultatima pozvao je direktora Zavoda da sa svojim suradnicima dođe u radni posjet Njemačkoj radi razmjene obostrano vrijednih iskustava.  

Prof. dr. Dušan Keber, raniji ministar zdravlja Slovenije, dugogodišnji generalni direktor Univerzitetskog medicinskog centra Ljubljana i priznati međunarodni ekspert sa višegodišnjim iskustvom u radu u ovoj oblasti u Jugoistočnoj Europi iskazao je zadovoljstvo onim što je čuo o rezultatima rada ZZO HNŽ/ K i kazao:„Kapitacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i plaćanje po DRG – u u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti najpravedniji je način plaćanja zdravstvenih usluga. Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K je na dobrom putu i dobro je da ovakav način plaćanja uvodi postupno, iz godine u godinu, kako bi se domovi zdravlja i bolnice mogli prilagođavati. Naravno, kao i sve druge sustave i ove sustave potrebno je stalno preispitivati i poboljšavati“.

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti