Svjetska banka o sustavu zdravstva u HNŽ/K

Svjetska banka o sustavu zdravstva u HNŽ/K

11.07.2018. 12:29h

U direkciji ZZO HNŽ/K u Mostaru održan je sastanak na kojemu su nazočili predstavnici Svjetske banke, Ministarstva zdravstva F BiH, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K.

Na sastanku se razgovaralo o problemima s kojima se susreću županijske vlasti u oblasti zdravstva.

Sudionicima sastanka direktor Zavoda, Rade Bošnjak, uputio je riječi dobrodošlice te izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom s predstavnicima Svjetske banke i prigodom za razgovor o problemima u zdravstvu i projektima koje Zavod provodi.

Savjetnik ministra zdravstva F BiH, Vedran Marčinko, Zavodu se zahvalio na prijemu te pojasnio kako je Svjetska banka uvela promjene u pogledu zdravstva. Umjesto dosadašnjeg principa po kojemu su o problemima i mogućim projektima u zdravstvu, predstavnici Svjetske banke, razgovarali sa višim razinama vlasti u BiH  sada će se razgovori voditi s predstavnicima sustava zdravstva županija/kantona, te će se projekti za zdravstvo „crpiti“ upravo iz županija/kantona dok će federalna razina biti koordinator u provođenju istih.

Pomoćnica ministra zdravstva rada i soc. skrbi HNŽ/K, Branka Bošković, predstavnicima Svjetske Banke  zahvalila se na posjetu i izdvojenom vremenu, Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ/K na organiziranju sastanka i Federalnom ministarstvu zdravstva na poduzetim aktivnostima.

Predstavnik Svjetske banke Ian Ford, viši specijalista za zdravstvo, koji koordinira rad Svjetske banke u oblasti zdravstva kazao je kako mu je jako važno susretati se s predstavnicima županija/kantona, razumjeti sustav i stanje u zdravstvu svake županije/kantona.

Pomoćnica ministra iznijela je generalne podatke vezane za sustav i organizaciju zdravstva (broj osiguranika, broj zdravstvenih ustanova, kapacitet i iskorištenost kapaciteta bolnica, broj djelatnika zaposlenih u zdravstvu ove županije/kantona i strateške ciljeve definirane županijskom strategijom za provedbu reforme iz oblasti zdravstva za HNŽ/K ), a direktor Zavoda za javno zdravstvo, dr. Nermin Avdić, kratko je izložio rad ovoga Zavoda i ukazao na poteškoće s kojim se susreće u radu.

Nakon generalnih informacija o sustavu zdravstva ove županije/kantona direktor ZZO HNŽ/K, Rade Bošnjak, i njegovi suradnici prezentirali su ključne projekte koje Zavod provodi (DRG, IZIS, razvoj primarne zdravstvene zaštite), postignute rezultate  i rezultate koje Zavod očekuje, a koji će uvelike utjecati na zadovoljstvo osiguranika i povećanje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga.

Čuvši sve provedene i planirane aktivnosti vezane za projekte koje Zavod provodi predstavnik Svjetske banke, Ian Ford, iste je pohvalio i kazao kako je sve prezentirano vrlo ambiciozno, interesantno i za Svjetsku banku važno kako bi mogla jasno precizirati istinske potrebe i viziju u pogledu zdravstva BiH, te podržati buduće projekte koji će rezultirati konkretnim poboljšanjima.    

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti