ZZO HNŽ/K aktivni sudionik konferencija o razvoju zdravstva

ZZO HNŽ/K aktivni sudionik konferencija o razvoju zdravstva

06.09.2018. 15:13h

Identificirati potencijale, mogućnosti, pozitivne prakse, probleme i rješenja u svrhu razvoja zdravstvenog sustava, cilj je konferencije održane 06.09.2018. godine u Mostaru. Konferenciju "Razvoj zdravstva u FBiH – Perspektive" organizirali su Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Farmaceutski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija koju je svečano otvorio visoki pokrovitelj hrvatski član Predsjedništva BiH dr. sc. Dragan Čović.

U svom pozdravnom obraćanju dr. sc. Čović je kazao kako je potrebno organizirati više ovakvih konferencija kako bi političari, a I drugi involvirani u problem zdravstva, shvatili za što se to zalažu zdravstveni radnici kada brane potrebe svoga resora.

"Vi koji radite u zdravstvu imate jedan veliki zadatak. Vaš zadatak je uskladiti sve potrebe, a da vas mi možemo pratiti. S jedne strane da ne trošimo resurse koje nemamo, posebno ne finansijske, a s druge strane da sve funkcionira. Mi koji nismo involvirani u zdravstvo, o njemu nažalost najčešće razmišljamo samo kad se dogodi neki problem", istaknuo je dr. Čović u svome obraćanju.

U uvodnom govoru, prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kazao je kako se nada I vjeruje da će današnja konferencija pomoći u izradi buduće strategije razvoja zdravstva. ‘’Ne postoji idealan zdravstveni sustav, stoga moramo konstantno pronalaziti nove pristupe I rješenja u okvirima svojih mogućnosti’’, dodao je prof. dr. Bevanda.

Brojne teme razvijene su kroz četiri sesije od po tri predavanja s moderatorima I panelistima koji su vodili raspravu I donosili zaključke.

Predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K I to direktor Zavoda, Rade Bošnjak, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo, Marija Buhač, šef Službe za primarnu zdravstvenu zaštitu, Velimir Novak I operativni kontroler, Andrej Čović, bili su aktivni sudionici konferencije I nazočnima predstavili dostignuća Zavoda u razvoju primarne zdravstvene zaštite (PZZ), plaćanju usluga bolničke zdravstvene zaštite prema učinku (DRG), upravljanu kavlitetom te dostignućima Zavoda u informatizaciji sustava zdravstva u Hercegovačko – neretvanskoj županij/kantonu.

Direktor Bošnjak govorio je o važnosti informatizacije sustava zdravstva navodeći primjer dobre prakse u HNŽ/K. Govoreći o Integriranom zdravstvenom informacijskom sustav (IZIS) i njegovom utjecaju na troškove u zdravstvenom sustavu ove županije/ kantona direktor Bošnjak je istakao kako ovakav sustav ne posjeduje nitko u regiji, te kako je IZIS okvir za postizanje učinkovite i kvalitetne integrirane zdravstvene zaštite u Hercegovačko – neretvankoj županiji/kantonu.

Predavanja predstavnika Zavoda kao I sva druga predavanja I diskusije potvrdili su nužnost reforme zdravstva s naglaskom na podizanje kompetencija ljudskih resursa, uvođenje najnovijih tehnologija, veću dostupnost zdravstvenog osiguranja I boljih uvjeta za osiguranike, nužnost razvoja biomedicinskih fakulteta Sveučilišta u Mostaru  s ciljem stvaranja  centara  izvrsnosti koji će svojim kompetencijama usmjeravati i unaprjeđivati inovativni i translacijski pristup ranoj detekciji, liječenju i rehabilitaciji pacijenata. Također, zaključci konferencije usmjereni su ka unaprjeđenju preventivno-promotivnih I edukacijskih aktivnosti, jačanju primarne zdravstvene zaštite, uvođenju najsloženijih oblika zdravstvene zaštite kao što je transplatacijska medicina, uvođenju sustava plaćanja po učinku te informatizaciji zdravstvenog sustava.

Na jednodnevnoj konferenciji prisustvovalo je preko 250sudionika akademske zajednice, dužnosnici sa svih razina vlasti, udruge koje se brinu  za prava pacijenata te brojni mediji.

Konferencija je završila u 16:30 sati obraćanjem ministra zdravstva F BiH doc. dr. sc. Vjekoslava Mandića.

Zaključci konferencije dostupni su na sljedećem linku: 

https://www.zzo.ba/static/uploads/stranice_docs/Zakljucci_konferencije_Razvoj_zdravstva_u_Federaciji_BiH_Perspektive.pdf

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti