Obiteljska medicina – trenutno stanje i perspektive za daljnji razvoj

Obiteljska medicina – trenutno stanje i perspektive za daljnji razvoj

30.10.2018. 14:03h

Predsjednik Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine F BiH, prim.doc.dr.sc. Zaim Jatić, zajedno sa još petnaest liječnika porodične/obiteljske medicine (predstavnika Udruženja)  iz Mostara, Tuzle, Bihaća, Sarajeva i Zenice posjetio je Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K.

Cilj posjeta bio je sastanak predstavnika Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine s predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K poradi razmjene iskustava vezanih za mogućnosti primjene dobrih praksi razvoja obiteljske medicine koje provodi ZZO HNŽ/K i drugim dijelovima F BiH, te razmatranje trenutnog stanja i perspektiva za daljnji razvoj iste.

Sudionicima sastanka direktor Zavoda, Rade Bošnjak, uputio je riječi dobrodošlice i zahvale za dolazak i  zanimanje za aktivnosti i dostignuća ovoga Zavoda. Direktor Bošnjak posebno se zahvalio  prim.doc.dr.sc. Zaimu Jatiću  na inicijativi za održavanje ovoga sastanka te izrazio zadovoljstvo ovakvim vidom suradnje koji ima za cilj daljnji razvoj i unaprjeđenje obiteljske medicine koja ima izuzetno važnu ulogu u sustavu zdravstva.

Prim.doc.dr.sc. Zaim Jatić zahvalio se direktoru Zavoda na gostoprimstvu, organizaciji, otvorenosti da iskustva iz Hercegovačko – neretvanske županije/kantona podijeli sa članovima ove udruge i spremnosti na zajedničko djelovanje, a sve u cilju daljnjeg razvoja obiteljske medicine.

Pored predstavnika Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine F BiH i predstavnika Zavoda sastanku je nazočio i predstavnik Ministarstva zdravstva F BiH, Vedran Marčinko, koji se zahvalio direktoru Bošnjaku i dr. Jatiću na pozivu i organizaciji ovoga događaja koji uvelike može doprinijeti uspješnom razvoju obiteljske/porodične medicine u F BiH.

Šef Službe za primarnu zdravstvenu zaštitu ZZO HNŽ/K, Velimir Novak, nazočnima je prezentirao dostignuća ovoga Zavoda u razvoju primarne zdravstvene zaštite s posebnim akcentom na obiteljsku medicinu, te im približio sustav nagradnog plaćanja za liječnike opće/obiteljske medicine koje Zavod već četvrtu godinu uspješno provodi i unapređuje u Hercegovačko – neretvanskoj županiji/kantonu.

Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo ZZO HNŽ/K, nazočnima je ukratko prezentirala ključne izmjene Standarda i normativa zdravstvene zaštite u F BiH koji nisu strukturirani na način da podupiru jačanje obiteljske medicine.

Nakon izlaganja predstavnika Zavoda, sudionici sastanka iznijeli su svoja mišljenja i stavove glede trenutnog stanja te zalažući se za jačanje primarne zdravstvene zaštite kroz razvoj obiteljske medicine utemeljene na načelima učinkovitosti i izvrsnosti u čijem središtu pozornosti je pacijent, a na primjeru dobre prakse u HNŽ/K donijeli sljedeće zaključke:

  •  „Model razvoja obiteljske medicine  u  HNŽ/K primijeniti na području  F BiH“. Ovu  inicijativu uputiti svim Zavodima u F BiH.
  • Ustrajati na provedbi ovakvog  modela razvoja OM s ciljem jačanja cjelokupnog sustava primarne zdravstvene zaštite koji bi u konačnici imao središnju ulogu  u cjelokupnoj koordinaciji i kontinuiranosti zdravstvene skrbi za pacijente, te  rješavao 80 % njihovih zdravstvenih potreba.
  • Jačati ulogu liječnika obiteljske medicine u cjelokupnom sustavu zdravstva između   ostalog  kroz  distinkciju u  nagradnom plaćanju specijalista obiteljske medicine i liječnika sa završenom PAT edukacijom.
  • Standardi i normativi zdravstvene zaštite u F BiH nisu strukturirani na način da podupiru jačanje OM , te upućujemo inicijativu Federalnom ministarstvu zdravstva za izmjene i dopune istih, a u čijem prijedlogu bi sudjelovali predstavnici Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine F BiH i predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K.
  • Pokrenuti inicijativu za isključivanje vođenja dvojne/duple dokumentacije (papirnata i elektronska).
  • Uputiti inicijativu Federalnom ministarstvu zdravstva za organiziranje okruglog stola sa županijskim/ kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja, Fondom zdravstvenog osiguranja Distrikta Brčko i Udruženjem doktora porodične/obiteljske medicine na temu: „Dobra praksa u HNŽ/K u razvoju O/PM“.

Sukladno navedenim zaključcima izrađena je Inicijativa za izmjene i dopune Standarda i normativa zdravstvene zaštite u F BiH, inicijativu za izmjene inicijativu za izmjenu Zakona o vođenju medicinske dokumentacije odnosno isključivanje vođenja dvojne/ duple dokumentacije (papirnata i elektronska), kao i inicijativu za organiziranje okruglog stola sa županijskim /kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja, Fondom osiguranja Distrikta Brčko i Udruženjem doktora porodične/obiteljske medicine na temu: „Dobra praksa u HNŽ/K u razvoju O/PM“. Inicijativu su potpisali i uputili Federalnom ministarstvu zdravstva direktor Bošnjak i prim.doc.dr.sc. Zaim Jatić .

Na tiskovnoj konferenciji upriličenoj nakon sastanka prim.doc.dr.sc. Zaim Jatić direktoru Radi Bošnjaku, u ime Udruženja doktora porodične/obiteljske medicine F BiH, uručio je zahvalnicu za organizaciju i razvoj obiteljske medicine u HNŽ/K, a koja treba biti primjer i za sve druge županije/kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti