Održana sjednica Upravnog vijeća ZZO HNK – dodatnih 500.000 KM za ortopedska i druga pomagala s Liste pomagala

Održana sjednica Upravnog vijeća ZZO HNK – dodatnih 500.000 KM za ortopedska i druga pomagala s Liste pomagala

19.03.2020. 13:15h

Zbog novonastale situacije i proglašene pandemije korona virusa (COVID-19) umjesto planirane 23. redovne sjednice koja je trebala biti održana u sjedištu Zavodu zdravstvenog osiguranja HNK u Mostaru održana je telefonska sjednica na kojoj su članovi vijeća razmatrali i usvojili Odluku o visini učešća Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala i Odluku o kriterijima, uvjetima i načinu dodjele sredstava tekućeg granta. 
„Unatoč nastaloj situaciji i otežanim uvjetima rada današnju sjednicu nismo mogli odgoditi.  Ključni razlog održavanja današnje sjednice je razmatranje Odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala“, kazao je direktor Zavoda, Rade Bošnjak. 
Naime, na inicijativu više udruženja osiguranika oboljelih od određenih bolesti i ljekara specijalista, te analizom Liste ortopedskih i drugih pomagala, na prijedlog stručne službe Zavoda Vlada HNK usvojila je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja. U skladu sa rokom od 30 dana Zavod je izradio prijedlog  Odluke o visini učešća Zavoda u troškovima nabavke ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja. 
Pored izmjena vezanih za pomagala koja se već na listi pomagala ključne izmjene odnose se na uvođenje tri nova pomagala na Listu pomagala, a riječ je o senzorima za mjerenje šećera u krvi i odašiljačima za senzore, vijci kod puknuća prednjeg križnog ligamenta koljena – LCA, te zuboprotetska pomagala parcijalne i totalne mobilne proteze.   
Dodatno pojašnjavajući predloženu Odluku članovima Upravnog vijeća direktor Bošnjak je istaknuo: „Kao što znate u 2019. godini Zavod je započeo s pozitivnim trendom proširenja prava naših osiguranika. Unatoč svim poteškoćama s kojima smo se suočili i suočavamo ovakav trend Zavod nastavlja i u 2020. godini. Danas usvojenom Odlukom o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala značajno su proširena prava naših osiguranika korisnika ortopedskih i drugih pomagala. Kako svaka izmjena zahtjeva i određena financijska sredstva bitno je naglasiti kako su procijenjena sredstva za realizaciju ove Odluke 500.000 KM i sta su osigurana u Financijskom planu Zavoda za 2020. godinu.“  
 

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti
 

Video Spotovi

Promotivnim video objašnjenjima saznajte više o svom zdravstvenom osiguranju, pravima osiguranika i uslugama Zavoda.