Obavijest za osiguranike oslobođene kupovine premije osiguranja za 2021. godinu

Obavijest za osiguranike oslobođene kupovine premije osiguranja za 2021. godinu

12.01.2021. 14:22h

Na inicijativu Ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K, na osmoj izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegovačko – neretvanske županije/kantona održanoj 29.12.2020. godine, zastupnici su dali suglasnost na izmjenu Odluke o premiji – sudjelovanju osiguranih osoba Zavoda u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju HNŽ/K i Financijski plan Zavoda za 2021. godinu.
Izmjenom Odluke, pored djece do navršene 18. godine života, osobnog sudjelovanja (plaćanja participacije, odnosno kupovine premije osiguranja) u troškovima zdravstvene zaštite oslobođeni su i dragovoljni darivatelji krvi koji su krv darivali deset i više puta s tim da su u prethodnoj godini krv darivali najmanje jednom. 
Također, osobnog sudjelovanja (plaćanja participacije, odnosno kupovine premije osiguranja) su trajno oslobođeni i dragovoljni darivatelji krvi s pedeset i više darivanja. 
Prema podatcima koje je Zavod dobio iz transfuzijskih centara Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Kantonalne bolnice dr. „Safet Mujić“ Mostar riječ je o cca. 2300 osiguranika na koje se odnosi izmijenjena Odluka. 
Stručna služba Zavoda će do 15.01.2021. godine dobivene podatke učitati u Integrirani zdravstveni informacijski sustav (IZIS) i isti će biti dostupni (vidljivi) svim ugovornim zdravstvenim ustanovama u HNŽ/K. 
Kako bi osiguranici provjerili nalaze li se na popisima koje je Zavod dobio od transfuzijskih centara (dobiveni popisi nisu potpuni) potrebno je da kontaktiraju Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K na jedan od sljedećih načina: 
-    telefonski pozvati najbliži područni ured Zavoda;
-    na mail adresu Zavoda [email protected] uputiti pisani zahtjev za provjeru podatka jesu li na popisu ili nisu; 
-    telefonski pozvati Zavod na broj 036/ 355 – 272 ili 036/ 446 – 244.
Ukoliko se ne nalaze na dostavljenim popisima osiguranici će biti upućeni u način postupanja kako bi ostvarili pravo koje im pripada. 
Dragovoljni darivatelji krvi koji ne ispunjavaju uvjete propisane Odlukom (deset i više darivanja krvi uz obvezan uvjet barem jednog darivanja krvi u 2020. godini) kao i ostali osiguranici premiju osiguranja za 2021. godinu mogu pribaviti tijekom redovite distribucije, a najkasnije do  26.02.2021. godine (petak) kada je posljednji dan redovite distribucije premije osiguranja za 2021. godinu. 
Također, dragovoljni darivatelji krvi koji su oslobođeni plaćanja premije, a  već su uplatili premiju osiguranja za 2021. godinu potrebno je da nazovu najbliži područni ured Zavoda kako bi dobili upute za daljnje postupanje.  
 

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti
 

Video Spotovi

Promotivnim video objašnjenjima saznajte više o svom zdravstvenom osiguranju, pravima osiguranika i uslugama Zavoda.