Održana prva konferencija o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u HNŽ/K

Održana prva konferencija o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u HNŽ/K

08.10.2021. 17:17h

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K organizirao je prvu konferenciju o primarnoj zdravstvenoj zaštiti pod nazivom:“Snažna primarna zdravstvena zaštita – temelj zdravstvenog sustava“. 
Cilj dvodnevne konferencije održane 7. i 8. listopada/oktobra u Mostaru bio je podizanje svijesti o ulozi i značaju primarne zdravstvene zaštite u zdravstvenom sustavu Hercegovačko – neretvanske županije/kantona. 
Pokrovitelj konferencije bilo je Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K, a suorganizatori konferencije Zavod za javno zdravstvo HNŽ/K, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Liječnička/ljekarska komora Hercegovačko – neretvanske županije/kantona i Udruženje liječnika/doktora obiteljske/porodične medicine F BiH. 
Pored velikog broja liječnika primarne zdravstvene zaštite konferenciji su nazočili i predsjednik Vlade, dr.sc. Nevenko Herceg, zamjenik predsjednika Skupštine, Tomislav Martinović, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K dr.sc. Goran Opsenica i drugi ministru u Vladi Hercegovačko – neretvanske županije/kantona, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Ivan Ćavar, gradonačelnici i načelnici gradova i općina u HNŽ/K, ravnatelji/ direktori medicinskih ustanova iz ove županije/kantona, te predsjednici i članovi upravnih vijeća Zavoda i zdravstvenih ustanova. 
Konferenciju je otvorio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K, Rade Bošnjak. U uvodnom govoru direktor Bošnjak pozdravio je sve sudionike konferencije, zahvalio im se na interesu, odvojenom vremenu i odazivu. Pored zahvale dužnosnicima zakonodavne i izvršne vlasti županije/kantona, te gradova i općina, direktor Bošnjak posebno se zahvalio pokrovitelju i suorganizatorima Konferencije na potpori i stručno – operativnom angažmanu bez kojega do održavanja ove konferencije ne bi ni došlo. 
"Mnoge poteškoće opterećuju zdravstveni sustav i upravo te poteškoće obvezuju nas na zajedničko djelovanje kako bi zdravstveni sustav učinili što stabilnijim, efikasnijim i efektivnijim. Zato je dobro okupljati se na ovakve i slične skupove gdje možemo zajedno razmišljati o svim dobrim i manje dobrim stranama sustava, razmjenjivati iskustva i ideje, te ih pretakati u zdravstvene politike, odluke, stručno i operativno djelovanje za dobrobit cijele društvene zajednice. Želim nam svima uspješan dvodnevni rad u nadi da ćemo s Konferencije poći s novim cjelovitijim pogledom na zdravstveni sustav i s novim idejama koje ćemo oživjeti u našem radu“, kazao je direktor Bošnjak u svome obraćanju.
U uvodnom govoru, dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K istaknuo je kako zdravstveni sustav ove županije/kantona nije pokleknuo pred izazovima koje je donijela pamdemija COVID – 19. U prilog tome govori i činjenica kako je upravo ova Županija imala najnižu stopu smrtnosti COVID oboljelih pacijenata u odnosu na sve županije/kantone u F BiH na čemu je ministar dr.sc. Opsenica čestitao i zahvalio zdravstvenim djelatnicima svih razina zdravstvene zaštite. 
„Prvi strateški cilj županijske Strategije za provedbu reforme iz oblasti zdravstva je uspostavljanje modela primarne zdravstvene zaštite kojim će se osigurati dostupna, kontinuirana i kvalitetna zdravstvena zaštita, a ova konferencija je jedna od aktivnosti u ostvarivanju ovoga cilja i daljnjeg razvoja primarne zdravstvene zaštite’’, kazao je dr. sc. Opsenica. 
Tijekom dvodnevnog rada, obrađeno je pet tematskih cjelina sastavljenih od šesnaest prezentacija i pet panel diskusija koje su se odnosile na: Strateško usmjerenje; Programsku projekciju; Razvoj ljudskih resursa u obiteljskoj medicini; Unaprjeđenje procesa rada i kvalitete usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te Ključne aspekte kvalitetne zdravstvene zaštite. 
Nakon što su obrađene sve predviđene teme direktor Zavoda, Rade Bošnjak, zahvalio se svim nazočnima, a posebice aktivnim sudionicima konferencije, izlagačima i  panelistima, te zdravstvenim djelatnicima i osiguranicima koji su konferenciju pratili putem društvenih mreža, kao i medijima koji su  pratili rad ove konferencije. 
Zaključujući rad konferencije direktor Bošnjak je kazao:„Vjerujem kako dijelimo zajedničko mišljenje da je prva konferencija o primarnoj zdravstvenoj zaštiti uspjela. Imali smo prigodu približiti naše poglede na cijeli zdravstveni sustav i naše pojedinačne uloge u istom. Zaključci su u visokoj razini kristalizirani, idu u smjeru pokretanja rada na temeljitoj analizi zdravstvenog sustava, potom i na izradi potrebnih strategija gdje će jedan ili, nadam se, prvi cilj biti snažna primarna zdravstvena zaštita – temelj zdravstvenog sustava. Organizacijski odbor ove konferencije će proanalizirati sve o čemu smo razgovarali u ova dva dana, donijeti zaključke i iste objaviti na web stranici Zavoda i web stranicama suorganizatora“. 
 

 

VIDEO: Prvi dan konferencije

VIDEO: Drugi dan konferencije

 

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti
 

Video Spotovi

Promotivnim video objašnjenjima saznajte više o svom zdravstvenom osiguranju, pravima osiguranika i uslugama Zavoda.