Potrošnja lijekova s Pozitivne liste 2019.

Potrošnja lijekova s Pozitivne liste 2019.

04.06.2020. 11:57h

U 2016.godini ZZO HNŽ/K započeo je s projektom uvođenja QI-a (indikatori kvalitete) i KPI-a (ključni pokazatelji izvedbe) u procesu nagradnog plaćanja za timove obiteljske medicine. Cilj projekta bio je populariziranje obiteljske medicine kao jedne od najvažnijih točaka razvoja cjelokupnog zdravstvenog sustava, u okviru provedbe reforme iz oblasti zdravstva za područje HNŽ/K za razdoblje 2017. - 2020. Uz uvažavanje broja osiguranika i njihove starosne strukture, ključni pokazatelji izvedbe za propisivanje lijekova opisuju broj propisanih pakiranja lijekova u nekom razdoblju za tim obiteljske medicine. 
Postoji dosta čimbenika koji utječu na propisivanje lijekova – ukupni broj pacijenata registriranih na tim obiteljske medicine, udio osiguranika koji koriste lijekove s Pozitivne liste, broj recepata koje liječnik propisuje svojim pacijentima kao i pacijentima drugih liječnika, te udio osiguranika starijih od 50 godina i broj kroničnih pacijenata kao posebno važni čimbenici. 
Poseban problem predstavljaju osiguranici koji uzimaju pet ili više lijekova s Pozitivne liste što se  smatra mogućim alarmom za polipragmaziju, koja može biti uzrok mnogim zdravstveno ekonomskim problemima. Uzimanjem većeg broja različitih lijekova u manjoj ili većoj mjeri umanjuje se korisno djelovanje terapije, a u mnogome se povećava mogućnost nuspojava lijekova.
U čimbenike za evaluaciju propisivanja lijekova s Pozitivne liste, u 2019. godini, uvršteno je i proširenje liste s novim lijekovima. Točnije 22.07.2019. objavljena je nova, proširena Pozitivna lista lijekova HNŽ/K. Na A i B listu uvrštena su 22 nova generička lijeka, dok se broj oblika i jačina lijekova koji  se nalaze na listi povećan s 790 na 962. 
Tijekom 2019. godine preko županijske Pozitivne liste lijekova propisano je lijekova u vrijednosti  12.783.460 KM. Financijski izražena potrošnja povećana je  za  2,7 % u odnosu na prethodnu godinu. Broj ispisanih recepata  u 2019. godine povećan je za  2,4 %, uz istovremeno povećanje  broja izdanih pakiranja lijekova od 0,4 % u odnosu na 2018.godinu. Broj korisnika lijekova s Pozitivne liste povećan je za 1,2 %.
Novih lijekova propisano je 371.403 KM odnosno 39.489 pakiranja u 2019. godini, što predstavlja 2,8% od ukupne potrošnje. Za očekivati je da će njihovo propisivanje nastaviti rasti i u tekućoj godini.
U navedenom razdoblju 281 ugovorni liječnik u prosjeku, je propisao po 3.911 recepata s 5.018 pakiranja lijekova u vrijednosti 45.492 KM. 30% najvećih propisivača propišu 77% od ukupne propisane terapije. Među deset najvećih propisivača po tri su iz DZ Konjic i DZ Stari grad Mostar, dva iz DZ  Mostar i po jedan iz DZ Stolac i DZ Čitluk. Svaki od njih je propisao u prosjeku po 16.975 pakiranja odnosno 188.041 KM. 

Deset liječnika obiteljske medicine koji su propisali najveći broj recepata tijekom 2019.godine navedeni su u slijedećoj tabeli:

Ime i prezime liječnika obiteljske medicine    Dom zdravlja
Dr. Šaban Hodžić                                                         Konjic
Dr. Srećko Vlaho                                                          Čitluk
Dr. Said Jašarević                                                         Konjic
Dr. Stanija Tokmakčija                                                 Mostar
Dr. Kazimir Raguž                                                        Stolac
Dr. Majla Keskin                                                           Stari grad Mostar
Dr. Aida Ćupina                                                            Stari grad Mostar
Dr. Mohamed Abd El Gafar                                         Konjic
Dr. Malina Fočić                                                           Stari grad Mostar
Dr. Ankica Mijić Marić                                                  Mostar

Liječnici koji su u 2019. godini bili najveći propisivači imaju za 20% više registriranih pacijenata, odnosno 75% više  pacijenata koji pobolijevaju u odnosu prema prosjeku županije, te zato propisuju, u prosjeku, duplo više recepata.  Također imaju za  28% više pacijenata starijih od 50 godina, dok imaju duplo više kroničnih pacijenata sa 5 ili više lijekova, odnosno dijabetičara u odnosu na prosjek županije/kantona. Na pacijente starije od 50 godina otpada preko 88% od ukupno propisane terapije u županiji/kantonu.
Pored već navedenog, u okviru nagradnog plaćanja za obiteljske liječnike prikupljaju se  podaci o indeksu tjelesne mase - BMI kao okvirnom pokazatelju debljine i pretilosti pacijenata. Prekomjerna tjelesna masa otežava regulaciju razine glukoze u krvi, kolesterola i krvnog tlaka. Nadalje,  liječnici obiteljske medicine prate podatke o vrijednosti krvnog tlaka, statusa pušača, vrijednost GUK-a, broj kućnih posjeta i broj uzimanja uzoraka. U planu su i novi pokazatelji izvedbe.
Također, aktivnosti na smanjenju polipragmazije ostati će u fokusu svih čimbenika u procesu propisivanja i izdavanja lijekova s Pozitivne liste.
 

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti
 

Video Spotovi

Promotivnim video objašnjenjima saznajte više o svom zdravstvenom osiguranju, pravima osiguranika i uslugama Zavoda.