Svjetska banka o sustavu zdravstva u HNŽ/K

Svjetska banka o sustavu zdravstva u HNŽ/K

17.07.2019. 15:49h

U direkciji Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K Branka Bošković, pomoćnica ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/ K, Rade Bošnjak, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K i predstavnik Zavoda za javno zdravstvo ove županije/kantona sastali su se s predstavnicima zdravstvenog tima Svjetske banke.
Sudionicima sastanka direktor Zavoda, Rade Bošnjak, uputio je riječi dobrodošlice te izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom s predstavnicima Svjetske banke.  
Predstavnik Svjetske banke Ian Ford, viši specijalist za zdravstvo,  koji koordinira rad Svjetske banke u oblasti zdravstva sudionicima sastanka zahvalio se na izdvojenom vremenu i sudionike sastanka upoznao s aktivnostima koje je Svjetska banka provodila u posljednjih godinu dana, a vezane su za zdravstvo. Također, iskazao je interes za aktivnosti i projekte iz oblati zdravstva koji su se provodili i provode u Hercegovačko – neretvanskoj županiji/kantonu u istom ovom razdoblju. 
Pomoćnica ministra, Branka Bošković, između ostalog istakla je Županijski program ranog otkrivanja raka dojke koji provodi ovo ministarstvu u suradnji s Zavodom zdravstvenog osiguranja i Zavodom za javno zdravstvo HNŽ/K. 
Direktor ZZO HNŽ/K, Rade Bošnjak, predstavnike Svjetske banke upoznao je s aktivnostima koje je provodio ovaj Zavod u proteklih godinu dana posebno istaknuvši aktivnosti na stabilizaciji Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS), uvođenja elektroničke zdravstvene iskaznice, intezitetu rada na daljnjem razvoju primarne zdravstvene zaštite, odnosno obiteljske medicine, razvoju centralnog radiološkog i centralnog labaratoriskog sustava, proširenju Liste ortopedskih i drugih pomagala i proširenju Liste lijekova kao i kontinuiranom razvoju DRG-a u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti. 
Predstavnik Zavoda za javno zdravstvo, dr. Milan Radoičić, nazočne je upoznao s aktivnostima ovoga zavoda posebno istaknuvši rad na Županijskom programu ranog otkrivanja raka dojke i rad na ujedinjenoj bazi za unos malignih, zaraznih i ne zaraznih bolesti. 

Predstavnik Svjetske banke, Ian Ford, izrazio je zadovoljstvo i pohvalio aktivnosti koje provode sudionici sustava zdravstva ove županije/kantona te ih upoznao s aktivnostima i planovima Svjetske banke na polju zdravstvene zaštite. 
Naime, Svjetska banka priprema novi kredit koji ima za cilj poboljšanje sustava, povećanje odgovornosti i poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite. Također, Svjetska banka je definirala pet kriterija po kojima bi sredstva planiranog kredita mogla biti utrošena, a isti se odnose na ne mogućnost utroška sredstava za objekte, opremu ili hardvere. Aktivnosti koje će financirati moraju biti iste u svim dijelovima BiH, moguće je financirati aktivnosti za koje je potrebna pomoć treće strane, aktivnosti koje se provede u jednom dijelu BiH (u jednoj županiji/kantonu) trebaju biti primjenjive i u ostalim dijelovima BiH, te će moći biti financirane aktivnosti koje će doprinijeti uklanjanju nejednakosti u pružanju usluga zdravstvene zaštite u različitim dijelovima BiH. 
Također, Ian Ford je istakao kako je Svjetska banka odlučila da projekt provodi na razini  županije/kantona i ispita zainteresiranost Hercegovačko – neretvanske županije/kantona i Kantona Sarajevo za ovaj projekt. 
„Mi smo jako zainteresirani za ovaj projekt i smatram kako možemo puno ponuditi i drugima. Pored svega već navedenog Zavod je svojim Strateškim planom, definirao i strateške izazove, a jedan od strateških izazova je Integrirana zdravstvena zaštita koju možemo ponuditi kao mogući model i drugima“, kazao je direktor Bošnjak. 
Na karaju sastanka predstavnik Svjetske banke, Ian Ford, kazao je kako je jasno vidljiva želja i entuzijazam sudionika zdravstvenog sustava ove županije/kantona za sudjelovanje u planiranom projektu, te se nada kako će se iznaći zajedničke točke za implementaciju ovoga projekta u Hercegovačko – neretvanskoj županiji/kantonu. 
 

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti
 

Video Spotovi

Promotivnim video objašnjenjima saznajte više o svom zdravstvenom osiguranju, pravima osiguranika i uslugama Zavoda.