Svjetski dan farmaceuta

Svjetski dan farmaceuta

25.09.2021. 07:01h

Svjetski dan farmaceuta obilježava se svake godine  25. rujna/septembra. Farmaceuti na taj datum promoviraju svoju ulogu u kontinuiranom poboljšavanju općeg zdravlja u cijelome svijetu. Internacionalna  federacija farmaceuta (FIP), globalna federacija nacionalnih asocijacija farmaceuta  i farmaceuta – znanstvenika, osnovana je na ovaj datum 1912. godine.  FIP Kongres u Istambulu 2009. godine predložio je da se 25.rujan/septembar proglasi za Svjetski dan farmaceuta
Ocem farmacije smatra se Galen iz Pergamona, Grčka dok najstariji farmaceutski recepti potiču iz Egipta, 2.900 godine p.n.e. Vrijednost svjetskog tržišta lijekova u 2018. godini iznosila je 1.204,8 bilijuna USD.
Farmaceuti su uvijek imali vremena da pored bavljenja strukom učestvuju i u društvenim događanjima pa je dobro spomenuti pet najpoznatijih farmaceuta iz povijesti:
 
1) Alexander Fleming
Doprinos:  otkriće penicilina
Prije otkrića antibiotika penicilina Alexander Fleming već je imao veliki ugled u istraživanjima iz domena kemije i medicine. Aktivno je ispitivao potencijalne lijekove s antiseptičkim djelovanjem  nakon što se upoznao s problemima i velikom smrtnosti ranjenika u prvom svjetskom ratu. Njegovo otkriće desilo se sasvim slučajno a sam je to opisao riječima: „Kada sam se taj dan 28.09.1928. godine ustao nedugo iza zore, sigurno nisam imao plan da uvedem revoluciju u medicinsko znanje i praksu otkrićem prvog antibiotika. Ali, smatram da se baš to desilo!“
Penicilin se još uvijek koristi za tretman široke palete infektivnih oboljenja. 

2) Jesse Boot
Doprinos: osnivač Boots Pharmacy – velikog lanca veledrogerija i ljekarna
Iako je Boots Pharmacy inicijalno pokrenuo njegov otac John Boot,  upravo je Jesse Boot pretvorio kompaniju u globalni medicinsko – ekonomski fenomen. Njegova inicijalna filozofija iz 1877. godine bila je – „Zdravlje za novčić“, što je omogućilo nabavku lijekova i za siromašnije slojeve društva. „The Nottingham store“ - njihova prva ljekarna, postala je nevjerojatno popularna  jer se roba nabavljala u velikim pakiranjima što je smanjivalo krajnju cijenu proizvoda. Do danas  Boots Pharmacy je ostao vrlo uspješan lanac i  sinonim je za kvalitetne proizvode s konkurentnim cijenama.

3) John Pemberton
Doprinos:  izmislio napitak Coca-Cola
Jedno od najpopularnijih svjetskih bezalkoholnih napitaka razvio je farmaceut John Pemberton u nakani da riješi neke vlastite zdravstvene probleme. Inicijalno, piće je sadržavalo alkohol, sjemenke kola plodova i ekstrakt biljke damiana i prodavalo se pod imenom  „Pemberton’s French Wine Cola“. U 1886. godini postojala je povećana zabrinutost oko primjene alkohola u takvim proizvodima,  te je Pemberton izradio drugu formulaciju sa šećernim sirupom i mineralnom vodom. Zanimljivo je da su farmaceuti pored Coca Cole izmislili napitke Dr. Pepper (Charles Alderton),  Pepsi i Ginger Ale.

4) Hubert Humphrey
Doprinos:  Vice Predsjednik  U.S.A. (1965 – 1968) 
Radeći u vrijeme predsjednika Lyndon B. Johnsona Hubert Humphrey je bio poznat po svom skepticizmu  prema ratu u Vijetnama tijekom kasnih šezdesetih, kao i prema svojim nastojanjima za socijalnom reformom i povećanjem ljudskih prava i sloboda. Tijekom 1968. godine natjecao se za mjesto predsjednika S.A.D. i izgubio za manje od 1 % od Roberta Nixona.

5) Friedrich Serturner
Doprinos: otkriće  morfija
Kao farmaceutski asistent prvi je kemičar koji je izdvojio morfij iz opijuma. Tijekom 18. stoljeća opijum je bio široko rasprostranjen lijek, koji je pored medicinskog imao i neželjene adiktivne osobine. Iako je Serturner morfij sintetizirao 1805. godine tek nakon 1815. godine postao je šire dostupan i ispitan za sigurnu primjenu koja je prisutna i u modernoj medicini liječenja bolnih stanja.

Namjena  Svjetskog dana farmaceuta je podržavanje aktivnosti koje promoviraju i zalažu se za ulogu farmaceuta u poboljšavanju zdravlja u svakom kutku svijeta. Farmaceuti su najviše dostupni zdravstveni djelatnici, tako da naprimjer u S.A.D. više od 90% stanovnika ima farmaceuta na udaljenosti do 5 milja od mjesta stanovanja. U svijetu trenutno radi više od 4 milijuna farmaceuta koji rade u timovima sa farmaceutskim tehničarima među kojima je  78% žena. 

Tema Svjetskog dana farmaceuta 2021. je: 

Farmacija: Uvijek pouzdani za vaše zdravlje“ 
Povjerenje je centralni dio svih ljudskih odnosa i fundamentalni je element jednog društva. Također, povjerenje je esencijalno za zdravstvenu njegu i postoji značajna veza između povjerenja i  ishoda liječenja za pacijenta. Kroz različita ispitivanja pacijenti pokazuju veće zadovoljstvo tretmanom, bolje ponašanje uz manje simptoma te postižu poboljšanje kvalitete života kada imaju povećano povjerenje u zdravstvene profesionalce s kojima su u kontaktu.
 

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti
 

Video Spotovi

Promotivnim video objašnjenjima saznajte više o svom zdravstvenom osiguranju, pravima osiguranika i uslugama Zavoda.