Zavod jedan od pokrovitelja II. interdisciplinarnog, znanstvenog i međunarodnog simpozija posvećenog svjetskom tjednu svjesnosti o antibioticima

Zavod  jedan od pokrovitelja II. interdisciplinarnog, znanstvenog i međunarodnog simpozija posvećenog svjetskom tjednu svjesnosti o antibioticima

22.11.2019. 12:43h

Drugi interdisciplinarni, znanstveni i međunarodni simpozij posvećen svjetskom tjednu svjesnosti o antibioticima održan je danas (petak, 22. studenoga) na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. 
Jedan od pokrovitelja simpozija koji se održavao povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svjesnosti o antibioticima bio je Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K, a organizatori su bili Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišna klinička bolnica Mostar uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji su, 2015. godine, uspostavili obilježavanje ovoga tjedna.
Na ovogodišnjem simpoziju uz domaće stručnjake sudjelovali su i eminentni stručnjaci infektolozi, klinički farmakolozi, klinički mikrobiolozi, klinički farmaceuti, biotehnolozi i znanstvenici iz Slovenije, Republike Hrvatske i Srbije koji su kroz svoja predavanja predstavili moguća rješenja suzbijana bezrazložnog korištenja antibiotika u svakodnevnom radu te educirali sve sudionike kroz otvaranje različitih pogleda na antimikrobnu rezistenciju u profesionalnim okružjima.
Pozdravljajući sudionike simpozija, predstavnica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo, istaknula je antibiotsku rezistenciju kao gorući javnozdravstveni problem koji pogađa sve dijelove zdravstvenog sustava i sve njegove sudionike. Kazala je, kako je neophodno da svi daju svoj doprinos u suzbijanju iste.
-Misija Zavoda je osiguranicima HNŽ osigurati kvalitetnu, efikasnu i integriranu zdravstvenu zaštitu, a što uključuje racionalnu upotrebu lijekova, posebice antibiotika. Stoga smo više nego zainteresirani za temu ovoga simpozija, te i sami kroz kontrolu propisivanja i potrošnje antibiotika, kontinuiranu komunikaciju s liječnicima i osiguranicima nastojimo djelovati u ovom smjeru, rekla je Marija Buhač.
Posebno je naglasila kako je Zavod prošle godine u vlastitoj nakladi priredio izdanje „Dijagnostičko-terapijskih postupnika za primarnu zaštitu“ gdje su eminentni domaći stručnjaci opisali tretmane za neke od najčešćih medicinskih entiteta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, s posebnim naglaskom na  racionalnu terapiju antibioticima.
-„Pravi lijek tj. u ovom slučaju pravi antibiotik, u pravo vrijeme i za pravog pacijenta“ sintagma je koja pojednostavljeno predstavlja cilj kojemu se treba težiti kroz racionalnu antibiotsku terapiju, zaključila je Marija Buhač, navodeći kako je uvjerena da će ovogodišnji simpozij o antibiotskoj rezistenciji svojim planiranim aktivnostima doprinijeti daljnjem poboljšanju zdravstvene zaštite na svim razinama.
 

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti
 

Video Spotovi

Promotivnim video objašnjenjima saznajte više o svom zdravstvenom osiguranju, pravima osiguranika i uslugama Zavoda.