Sastanak o zdravstvu – formiran pregovarački tim

Sastanak o zdravstvu – formiran pregovarački tim

31.01.2018. 18:02h

Na poziv premijera Hercegovačko – neretvanske županije/ kantona, Nevenka Hercega, i ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi, dr.sc. Gorana Opsenice, u zgradi Gradske vijećnice u Mostaru održan je sastanak na kojem su predstavnici Skupštine, Vlade, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ministarstva financija i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, osnivača zdravstvenih ustanova - Grada Mostara i općina u HNŽ, menadžmenta zdravstvenih ustanova, te predstavnici suosnivača bolničkih ustanova i njihovih zavoda zdravstvenog osiguranja, razgovarali o sindikalnim zahtjevima zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu HNŽ.

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ i dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ, pozdravljajući nazočne, još jedanput su istaknuli kako se radi o ozbiljnom pravnom i financijskom izazovu, te je stoga upriličen današnji sastanak kako bi svi koji su na bilo koji način dionici skrbi o zdravstvenom sustavu u HNŽ mogli iznijeti mišljenje i prijedloge budućih koraka.

Ministar Opsenica, detaljno prezentirajući stanje u zdravstvu HNŽ, ponovno je ukazao na činjenicu kako HNŽ ima najveći broj uposlenih zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu u odnosu na broj stanovnika u F BiH, te kako se iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja izdvaja najveći postotak za njihove plaće, što jasno ukazuje na potrebu cjelovite reforme zdravstvenog sustava, racionaliziranja poslovanja i harmoniziranja iznosa plaća u zdravstvu HNŽ.

Nakon izlaganja ministra Opsenice direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K, Rade Bošnjak, nazočnima je predstavio financijski plan Zavoda, odnosno strukturu rashoda. Od ukupnih sredstava kojima Zavod raspolaže 79,69% sredstava Zavod transferira zdravstvenim ustanovama i s ovim procentom izdvajanja prednjači u odnosu na sve druge županijske zavode. Suprotno tomu s izdvajanjem od 13,88% sredstava za druga prava osiguranika (lijekovi, ortopedska pomagala, liječenje izvan županije/kantona, naknade bolovanja i dr.)na posljednjem je mjestu, u odnosu na sve druge županije/kantone. Kako je kazao direktor Bošnjak ovo stanje u kvaliteti financiranja  drugih prava osiguranika na ovakvoj razini nije prihvatljivo i Zavod će to morati mijenjati.

Od svih sudionika današnjeg sastanka, a poglavito od menadžmenta zdravstvenih ustanova, zatraženo da, u postojećim financijskim okvirima, ostvare uštede kako bi se osigurala financijska podloga za poboljšanje materijalnog položaja zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu.

Nakon opsežne rasprave, zaključeno je kako će, sukladno odluci Vlade HNŽ/ K, pregovori sa sindikatima zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu započeti 26. veljače 2018. godine.

Također, dogovoren je sastav Pregovaračkog tima na čelu kojega će biti ministar Opsenica, a isti će činiti ministar financija HNŽ/ K, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/ K, ravnatelji bolničkih ustanova i dva predstavnika domova zdravlja u HNŽ/ K, te po jedan predstavnik suosnivača: Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije i Vlade F BiH. Pregovarački tim će utvrditi platformu, financijski okvir i Protokol za pregovore.

Sudionici sastanka izrazili su uvjerenje u to kako će budući pregovori, s obzirom na značaj zdravstvenog sustava, biti vođeni u dobroj vjeri, te kako će se, u sklopu realnih mogućnosti, doći do prihvatljivih rješenja.

Natrag na arhivu novosti i obavijesti
  • Pitanja osiguranika i odgovori
  • Korisni savjeti